VETÍTÉSEK

MOME Anim Diploma

október 7. 19:00

október 7. 20:30

október 7. 21:00

MOME Anim diplomafilmek az elmúlt két évből. Vannak közöttük egészen friss darabok, amelyeket a nagyközönség itt láthat először (Megenném, ha bírnám; A madár gyermekei), olyan nemzetközi hírű alkotások mellett, amelyek többek között Annecy-ban vagy a Berlinalén szerepeltek.

Filmek a blokkban:

A World in Chaos

r.: David Crisp / 10'

Betekintések sorozata az élet értelmébe és az emberek erkölcsi aggodalmaiba, amelyeket a természetes élőhelyükön élő állatokon keresztül mutatnak be, amelyek szerencsétlen hétköznapi helyzeteket elevenítenek meg, és rávilágítanak az etika, az érzelmek, a viselkedés abszurd természetére és álságos következményeire, valamint magára az emberi környezet fogalmára. az emberiség a Föld bolygón.

Örökrész

r.: Ivády Tamás / 9'

Egy nő elveszíti a nagymamáját. A nagyi lakása immár élettelen, csak pár doboz fekszik a nagyszobában. De vajon tényleg csak ennyi maradt utána?

Fox Tossing

r.: Mira Zénó / 8'

A barokk kastély parkjában kerti mulatságot rendeznek: a táj idilli, a társaság kellemes, az ételek főúriak, minden a tradíció és a kifinomultság jegyében zajlik. A kert másik részében, ezzel egy időben ketrecek csattognak, kötelek suhognak, rókák vinnyogása hallatszik. A kezdeti idillből a film lassan átvezet az élvezetek másik szintjére, kezdetét veszi a kegyetlen játek, a “rókadobálás”, amely egyre véresebbé, egyre brutálisabbá válik.

A mosógépen túl

r.: Molnár Eszter / 22'

Egy kislány és a cicája véletlenül átkerülnek egy rejtélyes világba, azon belül is egy furcsa szigetre, a mosógépükön keresztül. Együtt keresik a sziget lakóival a hazautat miközbe kalandokba keverednek. Ez elindít egy konfliktust a lakók között, és fény derül egy rég elfelejtett titokra.

Megenném ha bírnám

r.: Hlavay Bence / 10'

Marci, a húszas éveiben járó főszereplő berobog egykori lakhelyére, a nyugalmas vidéki környezetbe egy zsúfolt metrószerelvénnyel. Barátai fogadják, és el is indulnak kedvenc helyükre. Útközben gyorsan kiderül, hogy Marci nem tud vissza helyezkedni a régi idillbe. Folyamatosan elkalandozik és kikapcsol. Miközben betekintést nyerünk szorongásai különböző állomásaiba, párhuzamosan látjuk, ahogy barátai segíteni próbálnak. Végül sikerül a film elején még széttartó utak egyesítése, és együtt élhetik át a nyári tűzrakás és fürdőzés nosztalgikus érzését.

A madár gyermekei

r.: Tudisco Júlia / 11'

Fiktív mitologikus történet két istengyerekről, a teremtésről és a pusztulásról, akik egymás természetét megtapasztalva alakítják és fedezik fel a világot, hogy végül egybe olvadva visszatérjenek a semmibe.

Szemem sarka

r.: Erhardt Domonkos / 6'

A film azt a pillanatot mutatja be, amikor két, addig egymás számára ismeretlen ember élete találkozik egy összenézés erejéig.

MOME Anim és Alumni Festival Hits

október 6. 17:45

október 7. 16:00

Nagy büszkeség, hogy a MOME Anim hallgatói minden évben számos nemzetközi és hazai sikert érnek diplomafilmjeikkel. Az elmúlt két évben példáu Cordóbában vagy Ottawában szerepeltek, Mostoha Marcell Avant című filmjét pedig a legrangosabb animációs fesztiválon, Annecy-ban a diákfilmeknek kiosztott kristállyal díjazták.

A MOME Anim alumni rendezői sem tétlenkedtek: 2022-ben Annecy rövidfilmes fődíját Turai Balázs rendezése, az Amok nyerte el, idén pedig Buda Flóra Anna a 27-tel rövid idő alatt mesterhármast ért el: Cannes-ból Arany Pálmát, Annecy-ból Kristályt, a bosnyák fővárosból pedig Szarajevó Szívét hozta el. Hegyi Olivér legújabb filmje szintén sokak szívét kertté varázsolta, Bárány Dániel alkotása pedig talán mindannyiunknak ismerős lehet a saját vacsoraélményeinkből.

Ha ez nem lenne elég, meglepetésfilmmel is készülünk, amelyet a vetítés kezdetéig titokban tartunk. (Annyit elárulunk, hogy magyar mozivásznon még senki sem láthatta!)

Filmek a blokkban:

The Pattern

Bogyó Péter

14'

Felhők felett

Hárshegyi Vivien

14'

Resting fog

Fábián Nikolett

5'

In the upper room

Alexander Gratzer

8'

Avant

Mostoha Marcell

4'

Vacsora

Bárány Dániel

15'

A szív kertje

Hegyi Olivér

11'

Amok

Turai Balázs

14'

27

Buda Flóra

11'

MOME Anim KIDS

október 6. 16:15

október 7. 10:30

október 7. 14:00

A Friss Kakas a gyerekeknek és a velük érkező felnőtteknek is igyekszik kedveskedni! A KIDS szekció a legkisebb korosztálynak is érdekes és élvezetes, MOME Anim szakon készült alkotásokat gyűjti össze. Vigyázat! A dalok és mondókák a szülők fülébe is könnyen hetekre is beférkőznek!

Filmek a blokkban:

Hullahopp (MURÁNYI Zita verse alapján)

Bakos Barbara

2'

Tavaszi medvedal (KISS Ottó verse alapján)

Gellár Csaba

2'

Reggeli (TÓTH Krisztina verse alapján)

Bognár Éva Katinka

2'

Két pici pióca (TURBULY Lilla verse alapján)

Gelley Bálint

2'

Rengeteg (KUKORELLY Endre verse alapján)

Farkas Júlia

2'

Ki szelet vet / He Who Plants Wind

Horváth-Molnár Panna , Gelley Bálint

2'

Karima álom / Brim dream

Gellár Csaba

2'

Kék őzek / Blue deers

Bakos Barbara

2'

Parabola

Vácz Péter

1'

Hókirály

Bárdos Attila

7'

Falun

Wonház Anna

11'

Ágó Bágó álma

Tompa Borbála

3'

Patakiskola

Vácz Péter

2'

Kistesó

Kühnel-Szabó Anita, Börönte Tamás, Tőrincsi Tamás

2'

Semmit sem talál az ember

Darabos Éva

2'

Sötétség

Gellár Csaba

5'

Libegő

Tóth Luca

2'

MOME Alumni Feature

2023 különleges éve a magyar animációnak. A már közmondásosan sikeres rövidfilmek mellett idén három magyar egészestés animációs film is sikerrel debütált rangos fesztiválokon – és azóta is szüntelenül nyerik a díjakat. A Friss Kakas mindegyiket levetíti, így ezúttal nagyvásznon, igazi fesztiválhangulatban lehet őket megtekinteni.

Kojot négy lelke

október 6. 20:00

r.: Gauder Áron / 96'

Az olajvezetékek lefektetése kapcsán kerül szembe egymással egy nagyvállalat és a fiatal indián őslakosok, akiknek veszélybe kerül az otthonuk. Egyikük nagyapja felidézi az indiánok ősi teremtéstörténetét, amely arra emlékeztet mindannyiunkat, hogy az emberiség előtt álló kihívások egyetemesek, a cél pedig, hogy megtaláljuk a helyünket a teremtmények között, az élet nagy körforgásában.

Műanyag égbolt

október 6. 19:00

október 7. 12:00

r.: Bánóczki Tibor, Szabó Sarolta / 100'

Egy állatok és növények nélküli nem túl távoli jövőben, ahol az emberiség túlélésének kegyetlen ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét.

Toldi

október 6. 14:15

október 7. 17:00

r.: Jankovics Marcell, Csákovics Lajos / 97'

Toldi Miklós, az indulatkezelési problémákkal küszködő siheder meggondolatlanul gyilkosságot követ el. Bujdosni kényszerül. Budának veszi az irányt, hogy vitézségével elkápráztassa a királyt, így nyerve kegyelmet és lovagi rangot. A film végig kíséri kalandokkal és testvéri ármánykodással teljes, viszontagságos útját egészen a végső nagy megmérettetésig, míg a király színe előtt elnyerheti a vágyott dicsőséget.

MOME Anim Klasszik

október 6. 21:00

Az igazi remekművek hamar klasszikussá válnak – pont ez történt a MOME Anim közelmúltbeli diplomafilm-slágereivel. Talán már ismerősek lehetnek, de szerintünk sosem elég belőlük! A válogatás a feketeöves animáció-rajongóknak is tartogat meglepetéseket, rég nem látott filmekkel és más különlegességekkel. Ha érdekel az animáció, a MOME Anim, sőt a közelmúlt filmtörténete, a legjobb helyen jársz!

Filmek a blokkban:

Limbo-Limbo Travel

Zétényi Borbála, Kreif Zsuzsi

17'

Vulkánsziget

Lovrity Anna Katalin

9'

Kötelék

Wunder Judit

9'

Entropia

Buda Flóra Anna

9'

Take Me Please

Hegyi Olivér

13'

A Nyalintás Nesze

Andrasev Nadja

9'

Pá kis panelom

Darabos Éva

8'

MOME Anim Friss

október 6. 17:30

október 7. 19:00

A MOME Anim hallgatói természetesen nemcsak diplomafilmek készítenek, hanem a képzés során intenzív műhelymunkában vesznek részt, amelybe mindössze 1-1 napig lehet betekinteni. A Friss Kakas most nagyobbra nyitja a rést: megnézhetitek, milyen izgalmas kísérletezésekkel, animációs különlegességek készítésével bontogatják szárnyaikat a BA és MA hallgatók.

Filmek a blokkban:

KAFF ID

Balázsi Rebeka, Bross Eszter, Csombók Panni, Dérczy Abigél, Dudás Anna, Esther, Trevor, Petra, Ferenczi Bora, Hall Emily , Jenei Éva, Kollár Ágnes , Kondor Áron, Nagy Georgina, Nyári Emma, Pálfai Liliána, Pusztai Fanni, Sári, Pötyi, Tárnok Dorottya, Szabó Farkas Eszter Rozália, Tingyela Dorottya

6'

Anijam

Anijam filmek 1-5

6'

Morf

Gecse Bogi, Gollob Hanna, Győri Eszter, Schwanberger Fruzsina

2'

Absztrakt

Gecse Bogi, Gollob Hanna, Jánosi Zsófia, Lakatos Kata, Snekszer Ági, Pálfai Liliána

3'

Gasztrohős

Gasztrohős filmek

3'

Dialóg

Dérczy Abigél, Bross Eszter, Kollár Ágnes, Nyári Emma, Pusztai Fanni, Tingyela Dorottya

6'

Várakozás

Dérczy Abigél, Nagy Georgina, Balázsi Rebeka, Kollár Ágnes, Pálfai Liliána, Pusztai Fanni, Tingyela Dorottya

11'

Az élet értelme

Bognár András, Lager Kinga Klára, Ulrich Sára, Soós Luca, Csutorás Márton, Mikus Dóri, Mészáros Mátyás, Potondi Melinda, Szilágyi Petra

12'

Bar

Pencz Patrik, Maya Attila

4'

TPSRPRT klip

4'

Rusty Diamonds

Omri Leshnick, Gyurkó Vitéz Dániel

2'

Libikóka

Pálos Emma

2'

The Curse Of The Black Rose

Bárány Lili

10'